Sunday, July 3

Skomakarverkstad

Stövelskaft och stövelskaft-på -väg-att-bli-ny-sko


Överblivet material efter att skon är utklippt.

Delarna till den nya krypskon innan de syddes ihop.
Beklagar återigen kvallan på de fula mobiltelefon-bilderna.
Bra-kameran är ej återfunnen. Störigt.
 En vana vi lade oss till med i Tyskland är att använda krabbelschuhe, alltså krypskor, på ungen. Små mjuka skor av skinn med bra greppig sula. Jag tror att man i Sverige vanligtvis använder sockiplast istället, eller har jag fel där? 

I alla fall: Vi behövde nya krabbelschuhe. De första vi hade var köpes, dyra men inte alls svåra att sy. Så när de blev urvuxna klippte jag ut ett par i skinn efter en modell jag hittade på nätet nånstans och sydde ett par större. Vips så var det gjort. Tre sömmar per sko, liksom.

Bra. Men varför nöja sig där? I min skinnsamling låg skaften till ett par gamla Friis-stövlar som jag burit sedan 2005.  Klackat om och smort dem och haft mig, men nu var de verkligen helt uttjänta i foten. Helt olika färg överallt.  Dessutom gick blixtlåset sönder och där tog mitt tålamod slut med stövlarna. Men omsömnads-besatt som jag är kunde jag ju inte slänga de fina skaften utan klippte av dem och lade i lådan. 

Så efter att ha sytt det första paret krypskor fick jag feeling och klippte ett till par i Friis-skinnet av den ena stöveln, som räckte precis. Dock ligger de fortfarande som bitar eftersom jag fått för mig att det skulle vara roligt att göra uteskor, det vill säga sula dem, och eftersom jag inte vet hur man gör dettta på bästa sätt.

De eventuella metoder jag kan komma på är: A) limma fast en platt köpt sula undertill. B) Sy fast en sula undertill och sen...spackla igen hålen, eller? C) Limma fast en sula och bygga en liten klack på något vis.  Hm. Kanske finns skäl till att skomakeri är ett yrke man går och lär sig, och inte nåt man själv slöjdar ihop hur som helst.
Om nån har några idéer så lyssnar jag ytterst intresserat. Annars lutar det nog mot alternativ A, helt enkelt för att jag begriper hur det ska gå till. 

Bild på de färdiga svarta krypskorna kommer endera dagen.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...