Monday, June 20

Babyteckenspråk

Det här har inte ett smack med sömnandet att göra, men jag tänkte skriva lite om det ändå eftersom det är så coolt: Vi lär vår dotter babyteckenspråk och det fungerar så bra! Hon fyller femton månader om en vecka och kan säga följande saker: Pappa, lampa, kanin, katt, hund, träd, blomma, häst, fågel, kossa, bajsa, vatten, flagga, kräfta, äta/mat, fisk, sova, skor, ägg, mer... och säkert ett par saker till. Med munnen kan hon säga kanske max fem ord. Det är väl ganska mycket ord för att vara femton månader gammal? 

Det är så roligt att hon kan uttrycka det hon tänker. Hon pekar på saker när man är ute och går och konstaterar vad det är, hon kan berätta när hon vill sova eller bajsa (i alla fall kan man fråga henne och få bekräftelse) och min pojkvän påstår att hon en gång sade "äta ägg" på morgonen vilket jag inte tror på, men ändå. Hon tycker det är roligt att lära sig nya ord och fattar snabbt. Testar olika ord. Vi träffade kusinernas marsvin förra veckan; hon blev jätteförtjust och tecknade först "katt!", men sedan kollade hon in dem lite till och ändrade sig till "kanin". Ganska bra chansningar, eller hur?

Testa gärna om ni får bebisar. Det tar någon månad innan de kommer igång, så det gäller att komma ihåg att nöta med de första orden (vi körde "äta" och "lampa" från nio månader ungefär.)

Jag råkar redan kunna vanligt teckenspråk så det låg dessutom nära till hands, men ordböcker finns på nätet.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...